Wat Portbase jou te bieden heeft

  • Kantoor op loopafstand van Station Blaak en De Markthal
  • Innovatieve werkomgeving; wij zijn “fast followers”, zodra er adoptie is van nieuwe technologie volgt Portbase als “early adopter” kort daarop
  • Performance management; ownership over je eigen ontwikkeling
  • Briljante werksfeer; o.a. een heuse ontspanningsruimte met tafeltennistafel, maandelijks een verzorgde gezamenlijke lunch en maandelijkse borrels
  • Unieke en prettige cultuur; we werken samen naar één doel waarin we waarde leveren aan de logistieke community
  • Noodzakelijk tools en goede secundaire voorwaarden; vast contract, laptop, telefoon, reiskostenvergoeding, goede pensioenregeling, etc.
  • 26 vakantiedagen; en de mogelijkheid om bij te kopen
  • Veel ruimte voor creativiteit, innovatie en eigen initiatief; of je nu een week, een maand of een jaar bij ons werkt, wij staan er voor open

Vacature video's

collega’s aan het woord

Be Smart. Join us.

Over ons

Portbase is een dochter van de havenbedrijven van Amsterdam (25%) en Rotterdam (75%) en aangesteld als uitvoeringsorganisatie voor het beheren van de digitale haveninfrastructuur en kernprocessen in de haven. Portbase in een non-profit organisatie, opereert zonder winstoogmerk en heeft een neutrale positie in de havengemeenschap. Portbase beheert het Nederlandse Port Community System en verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Wij maken processen in de haven efficiënter door ketenafspraken te maken en datadeling tussen bedrijven en informatie-uitwisseling met overheden te faciliteren.

Locatie

Hybride werken is de norm maar als je naar kantoor komt zitten we hier

Portbase

Van en voor de havencommunity

MAAK KENNIS MET JE TOEKOMSTIGE COLLEGA'S

Meer weten over Sales, IT, Portfolio Management, Data Management of Marketing?

“Als Cloud Architect help ik andere teams binnen Portbase het optimale uit de cloud technologie te halen.” Melvyn de Kort, Cloud Architect


Op zoek naar het beste talent

Portbase zoekt naar de toppers in de markt. Mensen met de nieuwste technologie kennis, de echte state of the art zaken. Dat maakt ons als werkgever heel leuk om voor te werken. Portbase is een zogenaamde fast-follower. Dat betekent dat wanneer er nieuwe technologie uitkomt, en daar adoption van is, wij kort daarop volgen. Dat vind ik zelf heel interessant, en ik weet zeker dat we ons hiermee in de kijker kunnen spelen van nieuw IT talent. 

Amazon Web Services 
Een aantal jaren geleden zijn we begonnen met het doen van een proef om onze eigen virtuele machines bij Amazon Web Services (AWS) te laten draaien. We zijn zelf - met behulp van allerlei diensten die Amazon ons biedt- onze applicaties gaan hosten. Dat is heel goed bevallen; na de proef hebben we binnen een jaar de complete transitie naar AWS gemaakt. Het was een flinke switch, waarvoor we een hoop verbeteringen in onze bestaande software door hebben gevoerd. Inmiddels hebben al onze engineers zichzelf AWS gecertificeerd en werken we er met zijn allen aan om al onze software cloud-native op te zetten. In een korte tijd hebben we veel geleerd en we zijn die kennis volop aan het toepassen. 

Experimenteren met Amazon Web Services
Door de transitie zijn we veel flexibeler geworden. We kunnen bijvoorbeeld sneller reageren als er problemen zijn op het productiesysteem. Als klanten problemen ervaren kunnen we vlugger ingrijpen, maar we kunnen ook zaken voorkomen. AWS helpt ons ook om snel experimenten te kunnen doen en zo ook sneller aan de vraag van de klant te kunnen voldoen. We hebben feitelijk een heleboel nieuwe technologie geïntroduceerd, wat het werk heel leuk maakt om te doen.

Mijn functie
De dagen bij Portbase zijn verschillend; op sommige dagen zit ik met het team rustig aan de backlog te werken en kunnen we dingen afstrepen op onze to-do list. Op andere dagen zijn er kleine incidenten op het productiesysteem waar we op moeten ingrijpen. Of we hebben overleg over bepaalde nieuwe technologieën waar we mee bezig zijn. We doen geregeld proof of concepts met nieuwe technologie om te onderzoeken of deze ons in staat stellen om beter, sneller of goedkoper onze doelen te kunnen bereiken. We overleggen ook veel met elkaar; we vliegen als team dingen aan. We zijn een supporting team en helpen de rest van de teams om hun technologie te verbeteren, om betere beslissingen te maken en het meeste uit de cloud technologie te halen.

Waarom Portbase
Ik werk zo lang bij Portbase omdat ik de sfeer heel erg fijn vindt. Wie je ook tegenkomt, je kunt met iedereen een praatje maken. Het voelt familiair aan. We zijn ook een leergierige organisatie; altijd bezig met kijken naar welke kennis we kunnen opdoen om van te leren. Regelmatig presenteert een collega iets wat hij nieuw heeft gedaan of geleerd; dit noemen wij Portbase Knowledge Exchange (PKE). Zelf kennis delen vind ik leuk en belangrijk, dus ik presenteer zelf ook regelmatig.

Security
Voor Portbase is security erg belangrijk. Wij slaan bedrijfsgevoelige data op van veel bedrijven in onze community. Het veilig opslaan en verwerken van deze data is ontzettend belangrijk voor ons en voor onze klanten. Bij alles wat ik doe en produceer stel ik mijzelf de vraag: hoe zou dit misbruikt kunnen worden en hoe kan ik dat voorkomen? Naast het menselijke aspect hebben wij verschillende tools geïntroduceerd die ons helpen bij het veiliger maken van onze omgeving en onze software.


Het Portbase gevoel
We zijn een hele interessante organisatie om voor te werken o.a. door onze technologie stack. Je kunt hier leren en innovatieve dingen doen. We zijn ook ideaal gesitueerd; in het centrum en aan het station. De Markthal is hier letterlijk voor de deur. We hebben een fijne cultuur waarin we respect voor elkaar hebben, waar we van elkaar willen leren. Ik kan hier echt impact maken, meebeslissen; mijn tijd hier zit er nog lang niet op!

“Voor mij is ruimte en vrijheid in mijn werk heel belangrijk.” Stephanie van den Berg, Portfolio Manager Strategy & Innovation

Iets met de haven
Ik kom uit de buurt van Rotterdam en heb er ook jarenlang op school gezeten. Eigenlijk wist ik altijd al wel dat ik graag “iets” wilde doen wat met de haven te maken had. In ieder geval wilde ik ooit graag in Rotterdam werken. Toen ik benaderd werd voor een functie bij Portbase was die mogelijkheid ineens heel dichtbij.

Verleid door Portbase
Ik had een mooie functie bij een grote post- en pakketdienstverlener, maar ik stond op dat moment wel open voor een nieuwe stap in mijn carrière. Ik raakte dan ook erg nieuwsgierig toen ik door Portbase benaderd werd voor de functie van Portfoliomanager. Toen ik mij online ging verdiepen in de organisatie zag ik tot mijn verrassing veel raakvlakken met mijn toenmalige werk. In mijn vorige baan zat ik bijvoorbeeld al vol in de voorbereidingen voor de Brexit. Maar ook qua IT datastromen zag ik overeenkomsten; want of je nu bezig bent met ketenbrede track & trace op je pakketten of op containers maakt in de basis eigenlijk niet uit.

Belangrijk in mijn werk
Vanuit mijn vorige werkgever was ik gewend om heel flexibel te werken. Vanuit huis, vanaf een flex-plek of telefonisch. Die ruimte en vrijheid vond ik heel prettig. Voor mij was het dan ook erg belangrijk dat ik die ruimte bij een nieuwe werkgever weer zou vinden. Ook de cultuur en de dynamiek bij Portbase spraken mij aan; de collegialiteit en het openstaan voor innovatie is voor mij een must bij een nieuwe werkgever. Je brengt veel tijd door op de werkvloer en dan moet de sfeer je goed passen.

Het Portbase gevoel
Vanaf het begin was mijn gevoel bij Portbase als werkgever heel goed. Mijn eerste werkdag moest nog komen toen ik gebeld werd met de vraag of ik een opleiding strategisch management wilde gaan doen. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik voelde mij al heel welkom, maar die betrokkenheid deed er nog een schepje bovenop.

De klant centraal
Mijn rol bij Portbase is een verbindende rol; het creëren van samenhang ligt mij heel erg. Onze IT domeinteams hebben allemaal een roadmap. Portbase heeft  een bedrijfsplan met strategische hoofddoelen en samen moeten we ervoor zorgen dat die hoofddoelen gehaald worden. Wat ik ook mooi vind is dat Portbase een strategische adviesraad en klantpanels heeft. Dat de klant centraal gesteld wordt vind ik een fijn uitgangspunt, daar hecht ik veel waarde aan.

Innovaties ophalen
In mijn functie vind ik het ontzettend gaaf dat ik bezig ben met de strategische lange termijn visie. Ik kijk naar wat er in de wereld om ons heen gebeurt en naar wat de haven nodig heeft. Innovaties en nieuwe strategische partnerships moet je ophalen in de markt. Jezelf ontwikkelen en veel verhalen horen over andere havens hoort bij de ontwikkeling van mijn functie, net als het zorgen dat ik de markt leer kennen en met klanten afspreek.   

“Soms heb ik het idee dat ik onderdeel ben van een computerspel.” Len Paalvast, Software Engineer

Achtergrond 
Het team waarin ik werk is vrij om te kiezen; we worden niet verplicht om een bepaalde taal of een bepaald framework te gebruiken. Als team willen we gebruiken wat het meest praktisch is, met zo min mogelijk afhankelijkheden. Wij doen hele gave dingen, zoals Event Sourcing.

Van Geoloog naar IT’er
Ik ben op een grappige manier bij Portbase terechtgekomen. Eigenlijk ben ik Geoloog, maar ik raakte op een gegeven moment mijn baan kwijt. Er zijn weinig banen in dat werkveld. Ik wilde graag de IT in, maar merkte dat dat niet zomaar ging. Via een omscholingstraject voor hoogopgeleiden heb ik me laten omscholen.

Het Portbase gevoel
Bij Portbase heb je veel vrijheden. Ook qua werktijden is er veel mogelijk. Daarnaast vind ik de wereld waarin we werken heel cool. De schepen die binnenkomen, de containers die daar op- en af gaan en het transport dat verder het achterland in gaat. Daarnaast ontwikkelt Portbase zich heel snel. In mijn team gebruiken we hele interessante technieken, beter heb ik het nog nergens gezien. Dat vind ik echt gaaf.

Computerspel
In vind het superleuk om coole dingen te bouwen. Bij Portbase ben je daarvoor op de juiste plek, want dat kan hier heel goed. Soms heb ik het idee dat ik onderdeel ben van een computerspel. Het gaat over schepen die aankomen en weggaan, en alles loopt via ons systeem. Dat het allemaal zo goed werkt vind ik heel tof. Daarnaast ontwikkelt Portbase zich heel snel en ik ben blij dat ik daar elke dag van kan leren.

Portbase bestaat uit een club gedreven en ambitieuze mensen met een doel en een visie. Martijn Barendregt, Data Scientist

Eerste indruk
Mijn eerste indruk van Portbase was dat het me een hele interessante organisatie leek. De haven an sich is interessant, het is heel visueel. Ik werd benaderd voor de functie van data scientist. Zelf heb ik Artificial Intelligence gestudeerd, daarna ben ik richting neuroscience gegaan en heb daar een pHD in gehaald. Het data- science deel ligt dichtbij elkaar qua analyse, maar Portbase is wel een hele andere omgeving. Dat sprak me dan ook aan, in mijn toenmalige functie miste ik het dingen maken ten opzichte van dingen uitzoeken.


20% eigen tijd
Bij Portbase hebben we de mogelijkheid om 20% van de werktijd te besteden aan eigen ontwikkeling. Je kunt bijvoorbeeld een cursus doen of een nieuwe technologie uitproberen. Om de week hebben we een sessie om kennis te delen. Dan presenteren we dingen aan elkaar. Dat kan iets nieuws zijn dat je hebt gezien of een probleem waar je tegenaan loopt. Domeinkennis Portbase is niet een organisatie waar je binnenstapt en meteen aan de slag kunt, omdat het een werkveld is waar je veel domeinkennis nodig hebt. Je moet echt goed weten wat alles is, hoe alles werkt en welke processen er zijn. Je leert dat gaandeweg, door de kennis op te doen door het samenwerken met collega’s.


De Markthal als kantine
We hebben hier een megagroot bedrijfsrestaurant; de Markthal. Het is prettig om lekker even naar buiten te gaan om wat te gaan eten, of juist iets te gaan halen. Het is een grote asset van het werken bij Portbase. Daarnaast kan ik op de fiets naar het werk, en op die manier werk en gezin uitstekend combineren.


Cultuur
In mijn functie heb ik veel ruimte voor eigen inbreng; er is veel ontwikkeling in ons team. Samen met de open cultuur geeft dat een fijne werksfeer. Portbase bestaat uit een club gedreven en ambitieuze mensen met een doel en een visie. Dat kan soms best een uitdaging zijn, want er zijn hier veel meningen. Ik zie dat als iets positiefs, iedereen wil een bijdrage leveren aan Portbase en de haven nog slimmer maken.

Portbase goed onder de aandacht brengen bij verschillende stakeholders is in elk project de uitdaging.” Bas van Amsterdam, Corporate Communicatie Adviseur

Mijn functie
Ik werk sinds 2016 bij Portbase en als corporate communicatieadviseur houd ik mij bezig met het imago van Portbase naar buiten toe. Ik zorg ervoor dat Portbase als organisatie en als merk goed op de kaart staat. Om dat te bereiken ben ik veel in contact met bijvoorbeeld overheid, belangenorganisaties en media. In projecten zorg ik ervoor dat alle betrokken stakeholders goed in kaart worden gebracht en dat het juiste verhaal op het juiste moment verteld wordt. Zo blijft de reputatie van Portbase ijzersterk.


Mijn keuze voor Portbase
Op zoek naar een nieuwe baan zag ik een vacature voorbijkomen die ging over het slimmer maken van de Nederlandse havens. Dat trok direct mijn aandacht. De Nederlandse havens hebben iets groots, het is er prachtig. Portbase is een non profit organisatie, geen winstoogmerk dus. Dat sprak me erg aan. Door onze neutrale rol kunnen we goed een centrale positie innemen in havenbrede ontwikkelingen. Dat maakt mijn baan inhoudelijk ontzettend interessant.


Non profit
Het feit dat we geen commercieel bedrijf zijn betekent niet dat we geen targets hebben. Er moet altijd verantwoording afgelegd worden richting aandeelhouders en commissarissen. Zij rekenen erop dat wij de juiste koers varen en dat het hoogst haalbare wordt bereikt met de investeringen die worden gedaan.  Aan het einde van het jaar staat er bij ons nul onder de streep.  Inkomsten uit onze dienstverlening vloeien terug naar investeringen in de digitale haven.


Portbase in de media
Als corporate communicatieadviseur heb ik ook veel contact met de media. Als er ontwikkelingen zijn binnen de haven die om duiding vragen ben ik voor hen eerste aanspreekpunt. Voor aanvragen voor televisie-interviews of artikelen komt men bij mij. Ik bepaal dan of een onderwerp interessant is voor Portbase. De Brexit is bijvoorbeeld een onderwerp dat dit jaar veel in het nieuws is geweest. Als het onderwerp inderdaad bij ons past zorg ik ervoor dat de kernboodschap helder geformuleerd is. Tijdens opnames begeleid ik degene die spreekt, vaak de directie. Soms kost een item van een halve minuut een hele dag aan voorbereiden, maar het is enorm leuk om mee te maken. Zenuwachtig ben ik niet op zulke dagen, maar er heerst wel een gezonde wedstrijdspanning. Portbase daarna terugzien op het NOS journaal, het RTL nieuws of de BBC is heel bijzonder.


Het Portbase gevoel
Werken voor de Nederlandse havens is uniek. Een baan als deze zal ik niet snel ergens anders vinden, misschien wel nergens. Het feit dat Nederland onze klant is, geeft een extra dimensie aan ons werk. Ook het maatschappelijk aspect vind ik belangrijk; we werken samen aan de groei en ontwikkeling van de havens en daarmee aan de concurrentiepositie van ons land. Binnen ons team werken we op projecten goed samen en weten we wat we aan elkaar hebben.