Business Manager Import

Job description

Highlights van jouw functie als Business Manager Import:

 • Als Business Manager Import  sta je direct in contact met een grote diversiteit aan klanten in de havenlogistiek.
 • Je krijgt de verantwoordelijkheid voor ons importproduct en en je werkt mee aan innovatieprojecten.
 • Je deelt je functie in zoals jij denkt dat je het effectiefst bent; dit geldt voor werktijden, prioriteiten en werklocatie.
 • Een verscheidenheid aan doorgroeimogelijkheden binnen Portbase.

Omschrijving van je professionele missie als Business Manager Import:

Als Business Manager Import  ben je intern en extern het aanspreekpunt voor het serviceportfolio binnen het domein Import. Van de lancering van nieuwe services en implementaties bij klanten tot en met onderhoud en in samenwerking met de Product Owner het doorontwikkeling hiervan; het is allemaal jouw verantwoordelijkheid.


Jij bent de kennishouder van services, zoals Cargo Controller, Inspectieportaal en Veterinair Inspectie Proces. Je borgt de klanttevredenheid voor deze services door voor jouw klanten een optimale klantervaring te faciliteren. Je doet dit onder andere in de vorm van het leiden en organiseren van klantpanels, maar ook door proactief je services te monitoren, data te interpreteren en in context te plaatsen. Deze inzichten vertaal je naar verbetervoorstellen.


In je functie als Business Manager Import werk je nauw samen met andere collega’s binnen Portbase vanuit de afdelingen Sales, Marketing en Customer Services. Daarnaast werk je op dagelijkse basis samen met jouw team, dat bestaat uit Product Owner Roel, Software Engineers Pim, Ali, Roel, Geert, Onne en Rutger en Business Analist Peter.


Als Business Manager Import ken je jouw domein en productportfolio vanbinnen en vanbuiten en zorgt voor optimalisatie van de waarde van de services binnen jouw domein. Je bent een waardevolle gesprekspartner voor jouw interne en externe stakeholders, waaronder terminals, rederijen en expediteurs, maar ook de douane, de NVWA en brancheorganisaties. Je adviseert klanten en de organisatie over het gebruik en de (door)ontwikkeling van de services binnen het domein Import. Deze klantbehoeften vertaal jij naar business requirements.

Daarnaast verwachten we van jou dat je met enthousiasme de relevante marktonwikkelingen binnen jouw marktsegment volgt en vertaalt naar kansen voor Portbase door mee te werken aan innovatieprojecten.


Dit heeft Portbase jou als Business Manager Import te bieden:

 • Kantoor op loopafstand van Station Blaak en De Markthal; na je lunch wandel je voldaan terug.
 • Performance management; ownership over je eigen ontwikkeling, net als met de business requirements heb jij de regie, wij faciliteren.
 • PKE’s (Portbase Knowledge Exchange); interactieve kennissessies waar je bij wilt zijn.
 • Veel ruimte voor creativiteit, innovatie en eigen initiatief; of je nu een week, een maand of een jaar bij ons werkt, wij staan er voor open.
 • Briljante werksfeer; o.a. een heuse ontspanningsruimte met tafeltennistafel, maandelijks een verzorgde gezamenlijke lunch en maandelijkse borrels.
 • Innovatieve werkomgeving; wij zijn “fast followers”, zodra er adoptie is van nieuwe technologie volgt Portbase als “early adopter” kort daarop.
 • Unieke en prettige cultuur; we werken samen naar één doel waarin we waarde leveren aan de logistieke community. Dit voel je aan alles en merk je in de samenwerking.
 • 26 vakantiedagen; en de mogelijkheid om bij te kopen.
 • Noodzakelijk tools en goede secundaire voorwaarden; laptop, telefoon, reiskostenvergoeding, goede pensioenregeling, etc.

Job requirements

We zoeken jou als Business Manager Import je ons kan verrijken met:

 • Analytisch denkvermogen (hbo+ niveau) om problemen te kunnen analyseren binnen het complexe domein van Portbase.
 • 2 – 5 jaar ervaring in het managen van klanten en interne stakeholders.
 • Een agile mindset en de wens om te werken in een DevOps cultuur.
 • Een sterk organiserend vermogen en resultaatgerichtheid.
 • Stressbestendigheid en het vermogen om in meerdere projecten tegelijk actief te zijn.
 • Een zelfsturend karakter en de skills om prioriteiten te stellen.
 • Een klantgerichte instelling en een data-driven mindset.
 • Kennis van douaneprocessen is een pré.
 • Beheersing van de Nederlandse en Engelse taal is een must.
Idealiter heb je ervaring in de Logistiek, Haven of IT – heb je dit niet maar voldoe je wel aan alle andere wensen? Reageer dan ook gerust!


Voldoe je nog nét niet aan het gevraagde profiel maar heb je de drive en ambities om je binnen korte tijd te ontwikkelen én heb je een aantoonbare affiniteit binnen de havenlogistiek? We ontvangen je sollicitatie graag!


Be smart. Join us.

Ons doel: “De Nederlandse haven community en daarmee de havens, de slimste van Europa te maken." Portbase verbindt alle partijen in de logistieke ketens van de Nederlandse havens. Onze diensten worden gebruikt door rederijen, terminals, de Nederlandse douane, en door 4000 vervoerders, verladers en expediteurs uit heel Europa en we blijven ambitieus. We willen onze positie in de markt verder verstevigen en naamsbekendheid nationaal vergroten, Samen met onze groeiende community maakt Portbase het delen van data steeds waardevoller. In Nederland, maar zeker ook internationaal. Ter vervanging van onze collega Roel die een volgende stap gaat maken binnen Portbase zijn wij op zoek naar een nieuwe Service Manager Import. Portbase wil de Nederlandse havens wereldwijd de Smart Ports of Choice maken. In een digitaal verbonden wereld vraagt dit om een optimale klantbeleving en innovatie. Als Business Manager Import maak jij direct impact op onze doestelling.


Over Portbase

In de havenlogistiek is communicatie essentieel. Een veelvoud aan organisaties moet gezamenlijk lading door de ketens heen vervoeren en overdragen aan opvolgende spelers in het proces. Portbase, dochter van de havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam, zorgt er als IT bedrijf voor dat alle partijen in de haven met elkaar in verbinding staan. Van rederij tot achterlandvervoerder en van Douane tot verlader. Al deze ruim 4000 partijen zijn verbonden op het Port Community Systeem en delen actief data met elkaar. Zij werken efficiënter en effectiever door het eenvoudigweg op tijd verwerken van 90 miljoen transacties per jaar via 43 verschillende services. Met ons state of the art informatieplatform stimuleren wij de hele keten om meer data te delen en ontwikkelen we innovatieve diensten om de keten verder te optimaliseren